2024. ápr 18.

Rólam

írta: Horváth Dharmaketu Norbert
Rólam

A buddhizmust inkább gondolom filozófiai irányzatnak vagy tudatkeresési módszernek, filozófiai gyakorlatnak, minthogy egy vallás lenne.

 

A mindennapi élettevékenységben a figyelem rendszerint megoszlik a környezet és a gondolkodás-képzelet között; tartama is ingadozó: egyik fele „ugrándozik” ingertől-ingerig, a másik fele gondolattól-gondolatig.

A buddhista szemléletű coaching a megkülönböztetés nélküli gondolkodás birodalmának elérésére, a kategóriákon túli tudatosság megvalósítására törekszik. Fontosnak tartja, hogy az egyén személyes, közvetlen tapasztalatai során ismerje fel az igazságot. A buddhista zen mesterek sokszor meglepetésekre építettek, váratlan gesztusokat tettek, a szóban megfogalmazott.

ja.jpg

dolgokhoz gyakran különleges asszociációkat, jelentésen túli jelentéseket társítottak, így alkalmasint az asszociáció hiánya, azaz szükségtelensége is meglepetésként hathatott.

A buddhista szemléletű coaching a megkülönböztetés nélküli gondolkodás birodalmának elérésére, a kategóriákon túli tudatosság megvalósítására törekszik. Fontosnak tartja, hogy az egyén személyes, közvetlen tapasztalatai során ismerje fel az igazságot. A buddhista zen mesterek sokszor meglepetésekre építettek, váratlan gesztusokat tettek, a szóban megfogalmazott dolgokhoz gyakran különleges asszociációkat, jelentésen túli jelentéseket társítottak, így alkalmasint az asszociáció hiánya, azaz szükségtelensége is meglepetésként hathatott.

Csak a hegyek elég öregek ahhoz, hogy igazából megérthessék a farkasok üvöltését.

65186931_2385477635107181_1693682093608927232_n.jpg

2013 óta foglalkozom személyiségfejlesztéssel. A nevem Horváth Norbert.

Úgy gondolom a valódi szabadságot a belső igazságunk feltárásával érjük el. Önmagunkkal szembeni radikális őszinteségnek hívom ezt. MIndaddig, amíg nem vagyunk képesek Önmagunkra őszintén rátekintetni, járkálhatunk önismereti utakon, de mindhiába.

Az elmúlt 10 év során számos módszert tapasztaltam és tanultam, de azt kell mondjam mindenkinek más válik be. Lehet ez akár buddhista szemléletű személyiségfejlesztés, írásterápia, digitális detox elvonulás nomád körülmények között...

Hogy neked mi a legalkalmabb azt Együtt döntjük el

Téged melyik érdekel?

  • buddhista szemléletű coaching
  • írásterápia
  • mindful eating & gastro coaching

 

A történetem 2012 tájékán kezdődött, azonban ennek gyökerei már jóval korábban jelen voltak az életemben. Mint sokan mások, jómagam is saját gyógyulásomat kutatva jutottam el addig a felismerésig, hogy tapasztalataim és szemléletmódom másoknak is hasznos segítségként szolgálhatnak.

278225944_3254487851539484_1505787007071778786_n.jpg


Minden embernek szüksége van arra, hogy leszűkítve a problematikáját egy bizonyos irányból induljon neki személyisége fejlesztésének. Számomra ez a téma az étel és a táplálkozás lelki vetülete volt. Hiszek abban, hogy az étel virtuális köldökzsinór a kultúra és az egyén között és eképpen egyrészt jó nyitógondolat egy önismereti folyamat kezdetekor, másrészt kitűnő iránymutató, akár egy-egy lelki hiányterület feltárásakor, akár a tudatos jelenlét gyakorlásához vezető úton.


Nagyjából nyolc évvel ezelőtt a Kolozsvári Egyetemen végzett pszichológia tanulmányaim alkalmával találkoztam először a gasztropszichológia tudományával és szinte azonnal magával ragadott ez a terület. Szűk egy évvel később - több hónap intenzív kutatómunkát és tanulást követően - létrehoztam a gastro és táplálkozás coaching metódust, melyet ma már a life coaching egyik irányzataként tartanak számon. Ettől a pillanattól kezdve az érzelmi evés szakértőjeként klienseknek segítek, hogy megértsék a pszichológiai éhségük mögött munkálkadó háttérokokat, legyen az akár valamilyen családi ok, akár saját egyéni történetük egyik meg nem látott részlete.

Az utóbbi két-három évben sokat töprengtem azon, hogyan tudnék még hathatósabb segítséget nyújtatni, még mélyebb megértést adni a klienseimnek azáltal, hogy a life coaching kreatív, ám esetenként szűknek érzett szemlélet-készletét kissé kitágítom. Ekkora már érdekelt és foglalkoztatott a buddhizmus, hiszen még a gastro coaching módszertanának kidolgozása alatt volt szerencsém megismerkedni a vietnami zen mester, Thich Nhat Hanh mindfull eating módszerével és tágabb értelemben a zen buddhizmus tanaival is.


Úgy érzem ez a mára már 2500 éves tradíció sokkal több, mint egy világvallás 4-500 millió követővel. A buddhizmus egyre inkább teret nyer a modern pszichológiai irányzatok között éppúgy, mint az üzleti gondolkodók köreiben.


A tudatos jelenlét oktatásán túl feladatomnak érzem, hogy a felnövekvő generáció számára is olyan ismeretanyagot adjak át - akár az oktatási intézmények szintjén - ami segíti a fiatalokat személyiségük fejlődésének útján, valamint egy olyan szemléletmód elsajátításában, ami által a világ - és persze elsősorban önmaguk - jobbá válhatnak.


“Hivatalos” buddhistává 2021 őszén váltam, amikor is a Tan Kapuja Buddhista Egyháznál menedéket vettem. A menedékvétel alkalmával a Dharmaketu nevet kaptam, melynek jelentése “Igazság a zászlón”. Ezzel a névvel élve ennek szellemében élem mind a szakmai mind pedig a magánéletem.

Szólj hozzá